Lelaki UK Ditumpas Kerana Menjalankan Loteri Facebook Haram
Uncategorized

Lelaki UK Ditumpas Kerana Menjalankan Loteri Facebook Haram

Seorang bakal usahawan dalam talian dari UK telah menemui ajalnya. Polis mengejarnya pada Mac kerana menjalankan loteri haram di Facebook , merampas ganjarannya.

Facebook
Logo Facebook yang terlalu dikenali. Platform media sosial telah menjadi sasaran bagi mereka yang mengendalikan loteri haram dan aktiviti perjudian haram yang lain. (Imej: Politico )
Konsep di sebalik media sosial ialah perkongsian kandungan. Sama ada dengan semua orang atau hanya keluarga dan rakan-rakan, ia di luar sana untuk melihat. Oleh itu, menggunakannya untuk menjalankan perniagaan haram bukanlah idea yang paling bijak.

Seorang lelaki dari UK baru-baru ini mempelajari pelajaran itu dengan cara yang sukar. Berikutan siasatan yang panjang, polis mematahkan semangat usahawan, akaun bank dan impiannya.

Sejak sekurang-kurangnya 2020, seorang lelaki berusia 27 tahun yang tidak dikenali dari Middlesbrough menjalankan loteri haram melalui halaman Facebooknya, menurut Teesside Gazette . Ada kemungkinan dia melakukan aktiviti itu sebelum itu, tetapi pada tahun itulah polis melancarkan siasatan mereka.

Kematian Loteri Haram
Bakal usahawan menawarkan pelbagai permainan gaya loteri, termasuk cabutan bertuah, bola bonus dan banyak lagi. Dia dilaporkan mempunyai beribu-ribu Result HK transaksi muncul dalam akaun banknya, tetapi tidak jelas berapa banyak yang mungkin dia peroleh.

Tiada siapa yang sepatutnya mendapat keuntungan daripada aktiviti jenayah, dan Akta Hasil Jenayah membolehkan polis dan agensi rakan kongsi merampas wang tunai, termasuk wang yang disimpan dalam akaun bank dan aset fizikal lain yang diperoleh melalui cara yang menyalahi undang-undang ,” kata sarjan polis Suzanne Boulton.

Pada penghujung Mac, polis masuk dan merampas £140,000 (AS$182,504) daripada akaun bank berbeza yang dikawalnya. Rampasan itu mungkin mengejutkannya, walaupun media tidak menambah jika polis telah menahannya. Ia hanya menyebut tentang rampasan wang tersebut.

The Teesside Gazette menyatakan bahawa wang itu berkemungkinan mendapat keuntungan daripada loteri Facebook. Walau bagaimanapun, kata-kata itu membuka kemungkinan bahawa, mungkin, tidak semua wang itu adalah daripada aktiviti kokurikulumnya. Saluran media itu menegaskan bahawa dana itu “dianggap” sebagai keuntungan peribadi daripada loteri.

Suruhanjaya Perjudian UK Dibantu
Suruhanjaya Perjudian UK (UKGC) mengambil bahagian dalam siasatan. Sebagai pengawal selia permainan UK, ia akan menjadi sumber maklumat terbaik tentang perkara yang menyalahi undang-undang dan tidak menyalahi undang-undang dari segi aktiviti perjudian.

Pengendali loteri perlu memenuhi keperluan tertentu untuk menjalankan aktiviti mereka. Mereka boleh menjadi entiti berlesen sepenuhnya dengan kelulusan keluaran SGP yang sesuai.

Sebagai alternatif, mereka boleh menjadi badan amal atau organisasi lain yang berfaedah menggunakan loteri untuk menyokong operasi mereka. Dalam kes di UK, individu tidak boleh mengendalikan loteri untuk keuntungan peribadi atau komersial kecuali dengan pengecualian daripada UKGC.

Keputusan ini bertindak sebagai amaran keras bahawa sesiapa sahaja yang terlibat dalam aktiviti sedemikian boleh menjangkakan untuk mendapati diri mereka menjadi tumpuan penelitian yang mendalam dan apa-apa yang dipanggil keuntungan yang diperoleh secara haram boleh diketepikan ,” tambah Boulton.

UKGC terus membanteras loteri media sosial haram. Ia menyaksikan peningkatan dalam aktiviti haram yang kini sedang berusaha untuk dihapuskan. Ia berjanji untuk terus menyasarkan semua loteri haram dengan bantuan Togel SGP penguatkuasa undang-undang dan entiti lain.

Facebook – kini Meta – didakwa melakukan bahagiannya untuk membantu. Ia telah mengambil beberapa langkah untuk mengurangkan pengiklanan perjudian pada platformnya sepanjang tahun lalu. Selain itu, ia sebelum ini telah menyatakan bahawa ia lebih proaktif dalam menghentikan perjudian haram melalui saluran sosialnya.